Любопитни факти за вратите, които никога не сте знаели

38 0
Съдържание на статията

Въведение


Вратите са основна част от нашето ежедневие. Използваме ги по няколко пъти всеки ден, без да се замисляме много за тях. Въпреки това има някои интересни и забавни факти за вратите, които могат да ви изненадат. В тази статия ще разгледаме някои любопитни факти за вратите, които вероятно никога не сте чували преди.

  1. Най-старата врата в света
    Най-старата известна врата в света е открита в Атина, Гърция. Смята се, че е построена около 1500 г. пр.н.е. Това древно парче е направено от дърво и все още може да се види на мястото си днес!
  2. Най-голямата врата в света
    Най-голямата врата в света се намира в мината Бингам Крийк в Юта, САЩ. Височината му е приблизително 44 фута (13,4 метра), ширината му е около 120 фута (36,6 метра) и тежи повече от 700 тона. Тази масивна врата беше инсталирана през 2010 г., за да предотврати навлизането на вода в мината.
  3. Най-малката врата в света
    Най-малката врата в света също се намира в Съединените щати. Намира се в Ню Джърси и е висок само 28 инча (71 см). Човек трябва да пълзи, за да влезе или излезе от него!
  4. Вратите имат своя собствена „възраст“
    Точно както хората имат рождени дни, така и вратите могат да празнуват своите! Терминът, използван за отбелязване на възрастта на една врата, е “години”. Например, ако една врата е била монтирана преди 50 години, тя ще бъде на 50 години.
  5. Древните римляни са имали врати с шпионки
    Древните римляни са били доста напреднали, когато става въпрос за сигурност. Те са изобретили врати с шпионки, известни като “окулус”, което им позволявало да наблюдават посетителите си, без да отварят напълно вратата. Този дизайн е широко възприет и използван в различни култури през цялата история.
  6. Вратата на Фаберже
    Едно от най-известните произведения на изкуството в света е яйцето Fabergé. Известно със сложната си изработка и скрити изненади, едно от тези яйца включва миниатюрна врата. Смята се, че този детайл представлява прехода от стария режим към новия, тъй като вратата символизира отваряне на нови възможности и промяна.
  7. Най-скъпата врата в света
    Най-скъпата врата в света е направена от злато и платина и струва над 6 милиона долара! Дизайнът е създаден от компанията Casper & Henderson и е покрит с диаманти, рубини и сапфири. Тази екстравагантна врата служи като вход към луксозен дом в Бевърли Хилс, Калифорния.
  8. Вратите помагат за намаляване на шума
    Освен че осигуряват поверителност и сигурност, вратите играят решаваща роля за контролиране на нивата на шума. Добре монтираните врати могат значително да намалят количеството звуци, преминаващи между две стаи или пространства. Това свойство прави вратите незаменими в жилищни и търговски сгради, където тихата среда е от съществено значение.
  9. Първата автоматична плъзгаща се врата
    Първата автоматична плъзгаща се врата е инсталирана в Hattiesburg, Мисисипи, САЩ, през 1933 г. Тя беше проектирана от Сирил Елтън Бърт, който получи патент за своето изобретение през същата година. Оттогава автоматичните плъзгащи се врати станаха популярни в различни приложения, включително летища, търговски центрове и домове.
  10. Вратата на смъртта в Оклахома
    В Оклахома, САЩ, има изоставена къща, известна като „Къщата на вратата на смъртта“. Според местните легенди всеки, който влезе в къщата, няма да излезе жив. Причината за тази зловеща репутация? Някогашната обитателка на дома, жена на име Марта, е починала при мистериозни обстоятелства, след като е била заключена в килера от съпруга си. Сега хората твърдят, че чуват писъците й зад затворената врата на къщата.

Заключение


Тези любопитни факти за вратите ни напомнят колко дълбоко са вкоренени те в нашето ежедневие и култура. От древността до наши дни вратите продължават да служат като важни елементи както за функционални цели, така и за естетически цели. Така че следващия път, когато използвате врата, отделете малко време, за да оцените нейната история и значение – кой знае какви други тайни крие?

Статията достига до Вас благодарение на Врати Борман

Related Post

Закупуване на мебели

Закупуване на мебели за дома

Posted by - August 20, 2021 0
Мебелите са неразделна част от всеки дом. Въпреки това, когато решите да обзавеждате дома си, трябва да бъдете много внимателни…